Stefan Nydahl från Narva Kirurg Center svarar på frågor om åderbråck

Hur kan man lindra besvären som åderbråck ger?

Ofta genom att använda stödstrumpa, men inte alltid. Dessutom tycker många att det är besvärligt med stödstrumpor. När man sitter ned kan det kännas bra att lägga upp benen i horisontalläge eller ha dem i högläge i liggande.

Kan man få åderbråck att försvinna genom att till exempel gå ner i vikt eller motionera mycket?

Nej, det går inte. Ofta framträder åderbråcken tydligare när man går ned i vikt.

Stefan Nydahl medicinskt ansvarig på Narva Kirurg Center

Kan man ta medicin för åderbråck? Hur verkar den i så fall? Finns det biverkningar?

Nej, det finns inga mediciner mot åderbråck.

Finns det några salvor som hjälper?

Nej, det finns inga salvor mot åderbråck, men ibland måste man ta kortisonsalva om man har utvecklat eksem. Sedan är det aldrig fel att hålla huden mjuk och smidig med till exempel en mjukgörande kräm.

Vad bör man inte göra om man drabbats av åderbråck?

Man kan i princip göra allt man vill göra.

När krävs en operation mot åderbråck? 

När man har allvarliga symtom, som till exempel kroniska bensår, spontana blödningar från benet eller foten, upprepade ytliga proppar eller allvarligare hudförändringar och eksem.

Är det smärtsamt med en åderbråcksoperation?

Nej, det är inte smärtsamt. Man får en smärtstillande och lugnande spruta i samband med operationen och därefter lokalbedövning. I få fall kan man bli sövd.

Finns det någon behandlingsmetod mot åderbråck som är helt smärtfri?

Generellt kan man säga att de moderna behandlingsmetoderna för åderbråck ger obetydlig smärta och den minskas ytterligare av smärtstillande och lugnande injektioner samt lokalbedövning.

Hur mycket kostar det att behandla åderbråck?

Har man s.k. medicinsk indikation för att bli behandlad, så kostar det vanlig landstingsavgift. Har man frikort så kostar det inget. Blir bedömningen att det är en kosmetisk anledning till operationen kan det kosta allt från ca 12 000 till 24 000 kr för ett ben och upp till 35 000 kr för två ben. Då ingår att vi tar bort alla åderbråck samt alla de felaktiga venerna som ger åderbråcken.

Hur stora besvär måste man ha för att få en behandling mot åderbråck bekostad av Landstinget?

Landstingen har klart definierade kriterier för vad som krävs för en skattefinansierad behandling. Man skall då ha sådana fel på vensystemet som går att åtgärda och dessutom uppvisa hudförändringar på underbenen som bedöms vara så allvarliga att de kan leda till, eller att man redan uppvisar eksem, spontana blödningar och kroniska bensår. Upprepade ytliga blodproppar, påtaglig svullnad och vissa specialtillstånd kan också berättiga till att Landstinget bekostar vården.

Vilka risker medför en operation?

De moderna behandlingsmetoderna för åderbråck ger mycket få biverkningar och komplikationer. Den vanligaste komplikationen är en liten sårinfektion som oftast inte behöver behandlas med antibiotika. Man kan också få nedsatt känsel för ytlig beröring, som dock oftast är övergående, liksom tillfällig svullnad efter operationen. Risken för blodpropp och allvarliga nervskador är extremt liten.

Påverkas blodflödet i benen av att man tar bort en venstam vid så kallad stripping?

Vi använder ej längre ”stripping”, eftersom denna, över hundra år gamla metod, är omodern och ger större risker för komplikationer och längre konvalescens. Men vi tar ändå bort de felaktiga ytliga venstammarna i benet med antingen hög värme eller med en kemisk metod (skum). Nästan alltid tar vi även bort buktande åderbråck med s.k. virknålsteknik. Blodflödet påverkas då enbart i positiv riktning och man förhindrar då att blodet står och stampar i åderbråcken eller rinner tillbaks i benet.

Kan man börja arbeta direkt efter en operation?

Ja, det kan man. Det är inget som hindrar att man arbetar, tränar eller tar i. Det är inget som kan gå sönder eller spricka upp i benen, men det första dagarna till en, två veckor kan man känna av operationen och på så sätt inte kunna jobba fullt ut.

Kan man ta bort åderbråck utan operation?

Ja, det kan man, om man med operation menar att man skär och syr. De moderna metoderna är alla minimalinvasiva och betyder i detta fall att det inte blir några snitt eller stygn. Vi använder inte ens en kniv, men kan ändå ta bort alla åderbråck, oavsett hur stora och många de är.

Kan åderbråck vara farligt om det inte behandlas?

I normalfallet är åderbråck inte farligt, oftast är de kosmetiskt störande eller att man har mer eller mindre besvär med svullnad, obehag, stickningar, m.m. Då måste man inte operera, även om de skull minska eller ta bort besvären.

I en del fall kan de problem med venerna som ger åderbråck ge allvarliga besvär med eksem, hudförändringar och till och med kroniska bensår och då bör detta behandlas i tid.

Hur har forskningen inom åderbråck ökat vetskapen om denna åkomma?

Det har skett en remarkabel utveckling de senaste tjugo åren av nya och nygamla metoder för behandling av åderbråck. Oftast kombinerar man flera olika metoder för att få optimal behandlingseffekt och bättre långtidsresultat. Forskningen har bidragit till utvecklandet av dessa metoder samt att utvärdera resultaten och långtidseffekterna.

Vad vet vi idag om åderbråck som vi inte visste tidigare?

Vi vet bland annat att vi i hög utsträckning, kan behandla och läka bensår, som man förr inte trodde skull kunna gå att behandla. Vi vet också att vi kan effektivt och med goda långtidsresultat behandla åderbråck med minimalinvasiva tekniker, vilket medför mindre risker och värk, bättre kosmetiskt resultat och snabbare återhämtning.

Finns det några nya behandlingsmetoder mot åderbråck som inte är utbredda idag men som kan tänkas bli vanliga i framtiden?

Idag använder vi värmeenergi från laser eller radiovågor, ånga eller kemisk behandling för att behandla felaktiga vener och åderbråck. Man kan även klistra ihop väggarna i venerna och på så sätt koppla bort dessa från cirkulationen, alternativt mekaniskt förstöra venväggarna eller helt enkelt kirurgiskt ta bort delar av venerna. Oftast kombineras flera av dessa metoder för optimalt resultat.

Det sker en ständig utveckling och vi kommer framöver att få se nya, samt en förfining av redan existerande metoder, för behandling av åderbråck och vensjukdomar.

20 Feb 2019